Як відомі рівняни зустрічають Різдво Христове

  • СУСПІЛЬСТВО
Птн, 01/06/2017 - 16:13

Напередодні Різдва ми запитали відомих рівнян, як вони готуються до одного з найбільших християнських свят, де зустрічатимуть Вифлеємську зірку, що куштуватимуть за різдвяним столом та чого бажають українцям в новому 2017 році. 

Олег Червонюк, український промисловець, власник Рівненського льонокомбінату:

- Різдвяні свята – це той час, коли я нарешті можу побути вдома, в колі рідних і близьких людей. На Різдво з’їжджається уся наша родина, приїде син, завітають в гості родичі. Це тепле і радісне свято, яке ми зустрічаємо у вишиванках, з колядками, різдвяними піснями, у затишній сімейній атмосфері. Дружина готує надзвичайно смачну кутю, рецепт якої зберігає в таємниці. Каже, передасть його тільки нашій доньці (сміється). І ця кутя дійсно здається мені особливою – вона уособлює щось дуже сімейне, наше, предковічне, традицію, що передається з покоління в покоління.

Можна сказати, я чекаю цього свята увесь рік, адже не так часто доводиться гарно провести час з близькими, нікуди не поспішаючи, не вирішуючи щосекунди якихось важливих нагальних справ. Цей рік був дуже насиченим – і новими досягненнями нашого колективу Рівненського льонокомбінату, запровадженням нових технологій, відкриттям нових потужних цехів, масштабними закупками нового високопродуктивного обладнання. Ми почали відшивати якісний верхній одяг, зокрема куртки і пуховики, виготовляти власну махрову і плюшеву тканину і шити з неї гарні теплі халати, освоїли чимало нових технологій у галузі напилення малюнків і принтів. В цьому році Рівненський льонокомбінат майже вдвічі збільшив обсяги виробництва, значно розширив мережу фірмових магазинів «GOLDI Льонокомбінат» по Україні, зокрема відкрив магазин і на Хрещатику, а також ми здійснили величезну роботу з підготовки запуску джинсового виробництва на нашому підприємстві. Ми зробили гігантський крок уперед і наразі готуємось до нових звершень. Все це пов’язано із постійними робочими закордонними поїздками, значним навантаженням. Тому Різдво для мене – це та мить, коли можна перепочити, набратися сил, позитиву, натхнення. У родинному колі це вдається зробити якнайкраще.

Бажаю українцям миру, спокою, розуму, сил і можливості працювати на своїй землі, для своїх родин, біля своїх близьких і рідних людей. Смачної куті всім, достойних свят, веселого Різдва!

Валентин Королюк, український політик, радник міського голови Рівного:

-  Різдво для мене – це рокове свято. Я добре пам’ятаю його з дитинства, коли ми святкували на хуторі у бабці з дідом. Дідусь заносив до хати коляду, бабця робила кутю, приходили колядувальники, селом ходив цілий вертеп із Зіркою… і я малим колядував, співав різдвяні пісні, колядки. Було гамірно, весело, радісно на душі. Сьогодні вже до мене приходять колядувальники – артисти, співаки, відомі політики. До мене йдуть всі, приносячи цього дня до хати гарні побажання, мир, радісний настрій, і я радий всім та щедро обдаровую кожного.

Напередодні Святого вечора поїду до сина в Київ, проведу цей час з ним, а потім вертаюся додому і святкую у колі сім’ї. Вранці піду на церковне богослужіння, найчастіше ходжу до Свято-Воскресенського собору, хоча і Покровський теж люблю. В моєму домі у ці святкові дня часто бував Митрополит Рі́вненський і Остро́зький Євсе́вій, а також Владика Іларіон. Від спілкування з такими людьми набираєшся мудрості, стаєш сильнішим, прозорливішим. Думаю, якщо б українці більше дотримувалися заповідей Божих, ходили на службу до храму, слухали їхні проповіді, то всі ми ставали би мудрішими, розумнішими, перспективнішими і успішнішими.

Особисто для мене це був непоганий рік, доволі успішний і вдалий. Сьогодні я почуваюся щасливою людиною, і мені є чим пишатися. Проте в нашій державі залишається багато проблем, які люди створили самі. Ми слухаємо, але не чуємо, дивимось, але не бачимо. І це біда. Аби жити краще, нам треба жити по-новому. Українцям треба діяти рішучіше, спільно, слухати голос розуму, який дає правильні команди. Звичайно, не помиляється той, хто нічого не робить, але нам треба все робити разом, і рішення приймати разом. Бажаю українцям вірити в Бога і в свої сили, в народну мудрість і хороші перспективи для нашої країни,  оптимізму і добробуту. Лише для дурного гроші – це мета, а для розумного – спосіб її досягнення.

На Різдво я завжди сам робив ковбаси, паштети, м'ясо. Нині мої хлопці з «Магнату» привезли двох поросят, наробили усіляких ковбас, м’ясних страв, і я можу поділитися з рідними, передав сину, брату, кумові. А взагалі вважаю, якщо на столі є холодина, хрін, чорний хліб і пляшка горілки – Коляди вдалися.  

   

Вікторія Покоєвчук-Зрайко, начальник управління охорони здоров’я Рівненської міської ради:

- Різдво – це свято, яке збирає разом усю нашу родину. Дочка якраз повертається з паломницького туру, який організовувала греко-католицька церква, і ми всі зберемося за святковим різдвяним столом.  Взагалі період новорічно-різдвяних свят у нас дуже насичений, адже донька у мене народилася 3 січня, тому в ці дні завжди багато подарунків, гарних побажань одне одному, приємних миттєвостей радості і тепла, які нас єднають.

Святкова вечеря – це поєднання тих традиційних блюд, яких нас навчили наші батьки, які споконвіку готували на Різдво наші предки, а також нових цікавих рецептів. Сьогодні можна приготувати безліч нових смачних блюд, про які раніше і не помишляли наші матусі і бабусі. Сучасній господині на допомогу приходить Інтернет, і це урізноманітнює стіл, дає простір для експериментів та імпровізації. Тим більше що на Святий вечір треба приготувати 12 пісних страв, тож з цим у нас немає проблем. Але найулюбленішою стравою на нашому столі залишаються кутя та «вушка» з борщиком. Вже готується-настоюється буряковий квас, чекає свого часу. А із першою зіркою наша родина святкуватиме одне з найурочистіших християнських і свят і зустрічатиме Різдво Христове. Рівнянам у цей день бажаю здоров’я, миру, сил, терпіння та любові.

Сергій Мерчук, начальник Патрульної поліції Рівного:

- Якщо чесно, то майже ніяк не готуюсь – робота поглинає повністю. І в Різдвяну ніч, і 7 січня буду на патрулюванні, тож чекатиму, можливо, хтось із друзів згадає про мене і принесе мені вечерю на роботу (сміється). Поки що я вільний козак, у мене немає ні власної сім’ї, ні дівчини, тому і кутю нема кому готувати. А от раніше, ще у студентські роки, я сам робив чудову кутю. Пам’ятаю, наготував якось цілу миску і пішов по гуртожитку пригощати усіх! Не знаю, чого там було більше – чи меду, чи масла, але кутя була знатна! (сміється).

Взагалі я люблю попоїсти, а тим більше за святковим столом. Проте не перебірливий і їм в основному все – люблю вареники, ковбасу, рибу. Як казала моя бабця, хоч овеча вовна, аби кишка повна. А от спиртне не дуже люблю. Зате люблю колядувати, співати, ходити по гостях, знаю тисячу і одну колядку. Тому і рівнянам бажаю відсвяткувати Різдво передовсім достойно, традиційно і відповідально, у мирі і спокої. Адже за статистикою, із 100 викликів патрульної поліції 70% спричинені алкогольним сп’янінням. Тож не забувайте, що цього дня варто в першу чергу відвідати родину, обійняти батьків, згадати заповіді Ісуса, замислитись, хто ми є у цьому світі, а не лише накинутися після посту на смачну їжу, перетворюючи її на культ і головний атрибут свята. 

Володимир Петрів, директор Рівненського обласного музично-драматичного театру:

 - Різдво цього року я буду зустрічати як завжди – у родинному колі, серед рідних та близьких, разом із дружиною та дітьми. Ми готуємо кутю, 12 страв, намагаємося дотримуватися усіх традицій наших пращурів, відвідуємо церковне богослужіння. Так склалося, що в нашій родині постить жіноча половина – дружина і старша дочка. Дружина взагалі дуже суворо дотримується посту і всі 40 днів не їсть м’ясного, молочного і т.д. А в середу і п’ятницю часто взагалі не їсть. Син у нас ще малий, і церква дозволяє діткам не дотримуватися посту, а у мене є певні застереження від лікарів. Тому всі в першу чергу намагаємося вшановувати піст духовно – не лаятися, не сваритися, не ображати одне одного, не обманювати, робити добрі справи і бути чесними християнами.

Щодо святкового столу, то на Свят-вечір, звісно, також стараємося надати перевагу пісним стравам – картопля, варенички, капуста, гриби, горох, квасоля. Улюблена і головна страва на столі – це, безумовно, кутя. А ще я дуже люблю грибну юшку з білих грибів. До неї дружина подає надзвичайно смачні цибульні пампушки на олії, які у нас в родині користуються шаленим попитом.

Як на Новий рік, так і на Різдво не обходиться у нас і без подарунків, які ми знаходимо під ялинкою. Це можуть бути навіть якісь дрібнички, сувеніри, але важливий передусім їхній зміст, увага, адже Різдво – це свято любові, добра, співчуття і взаєморозуміння між людьми, і в цей день всім дуже важливо відчувати цю любов. Бажаю всім рівнянам та українцям в Новому році миру, спокою, злагоди, щоби якнайшвидше закінчилася війна, щоби хлопці більше не гинули, а матері не втрачали своїх синів, щоби всі ми були більш доброзичливими одне до одного, більш терпимі і толерантні. Любіть і поважайте одне одного, з Різдвом Христовим!

Ірина Баковецька, голова Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України:

- Готуючись до Різдва, ще заздалегідь вчу з дітьми колядки, адже окрім релігійного підтексту свята, є ще його культурний та традиційно-національний саме український аспект. Різдво християнське співпадає зі святкуванням давньослов’янської Коляди - свята веселощів та вибуху автентичного народного мистецтва.

Свят-вечір напередодні Різдва проводимо в колі сім’ї - знову ж за давньою українською традицією. Кажуть, що треба разом із пращурами, духовно за одним родинним столом. Це і намагаємося виконувати!

Щодо посту, то також намагаюся постувати – для мене це передовсім духовне, та й, власне, і тілесне очищення. На Різдвяному столі обов’язково запечений сом - улюблена страва нашої сім’ї. Готуємо стіл втрьох - я, чоловік і старша донечка Іринка, менші - Богуслава і Ульяна - спостерігають, але це ж теж важлива участь у процесі!

Ну а на Різдво, звісно, зустрічатимемо колядників! За традицією українського народу, на Великдень хрещені батьки ходять до похресників з волочільним, а на Різдво похресники приходять колядувати до хресних. В мене їх шість. Хресна їх чекає!

Рівнянам бажаю творчого підходу до свят і буднів. Позитивних емоцій і основне - України в усьому!!!

Андрій Ляшук, рівненський популяризатор етномузики, відомий як Андрій Лірник:                              

- До Різдва починаю готуватись ще десь в середині грудня. Коли ми з дружиною Наталкою починаємо робити Різдвяний декор, колядницькі зірки, святкові інсталяції. І цей святковий дух проходить крізь всі свята різдвяно-новорічного циклу. Кожного року ставлю собі за мету вивчити нову колядку, яку раніше ніколи не співав.

Свят-вечір зазвичай проводжу в сімейному колі, для мене це родинне свято. Намагаюсь хоч якось зробити все згідно з традиціями. А на Різдво завжди колядую. І в цьому році святкуватиму як учасник колядницьких гуртів - 7-8 січня у Рівному, 9 січня у Києві. Для мене це найкраще святкування, коли приходиш до людей, співаєш колядок, віншуєш, ніби приносиш щастя у хату. Дуже важливо, що, попри те що ми живемо у сучасному світі, традиція колядування живе.

На святковий різдвяний стіл завжди готую кутю. Для мене це ціла містерія. Починаючи від походу на базар за інгредієнтами, далі все оце коління горіхів, запарювання маку і.т.д. Коли це все роблю, ніби потрапляю в іншу реальність. Всім іншим стравам великого значення не надаю, але кутя - це для мене головний атрибут свята. Що стосується посту, то скажу так: із усіх постів, запроваджених православною церквою, дуже важко в цей час себе обмежити в харчуванні, але для мене це швидше підготовка себе до розуміння суті Різдва, період коли варто допомогти тим, хто потребує допомоги.

Так як всі матеріальні побажання (достатку, щастя, здоров'я) вже бажались усім на новий рік, то у Різдво бажаю всім рівнянам любові, миру, співчуття до тих,хто цього потребує. Зробіть щось для когось безкорисно, не чекаючи подяки чи винагороди і ви відчуєте, що таке Різдво.

Олександр Булига, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею:

- Головною, напевне, є духовна готовність зустріти одне з основних свят року. Завжди зустрічаю і Святий вечір, і Різдво у родинному колі, на Волині. На столі у нас традиційна кутя та узвар, а також інші смаколики. Попостувати, на жаль, не завжди вдається, але до цього поки що лиш прагну.

Нехай Різдвяна зірка освітить своїм сяйвом кожну домівку, а навкруги розтікаються різдвяні піснеспіви:

До столу в Святвечір сіда Україна,

Зібравши свій рід на честь Рождества,

Вітає колядками Божого Сина –

Малого Ісуса Христа!

Даруй нам, Ісусе, і щастя, і долю,

Дай сили творити добро!

Здолати недолю, відстояти волю,

Відкинути кривду і зло!

Нехай від яскині по всій Україні

Нам сяє Різдвяна зоря!

І, правдою сильні, в єднанні родиннім

Небесного славмо Царя! Христос рождається!

Славімо його!

Додати новий коментар

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
 

bigmir)net TOP 100
GOLOSNO 2014. Всі права захищені діючим законодавством України. Будь-яке порушення прав переслідується у судовому порядку. Будь-яке відтворення інформації з сайту тільки з письмового дозволу редакції. Відповідальність за достовірність всіх матеріалів, розміщених на сайті, крім матеріалів, які містять посилання на інші інформаційні агентства або інтернет-видання, несе редакційна рада.